Završena provedba projekta “Pomoćnici u nastavi”

    Udruga roditelja djece s posebnim potrebama „Osmijeh“ iz Biograda na Moru je dobila odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za provođenje projekta „POMOĆNICI U NASTAVI učenicima s teškoćama u razvoju“. U sklopu projekta su se zaposlile 2 osobe koje su bile osobni pomoćnici u nastavi do kraja nastavne godine 2013./2014 za dva dječaka koji pohađaju Osnovnu školu Sv. Filip i Jakov. Partneri na projektu su  bili Općina Sv. Filip i Jakov, Osnovna škola Sv. Filip i Jakov i LAG Laura. Ukupna vrijednost odobrenih sredstava MZOS-a iznosi 32.500 kn dok je Općina Sv. Filip i Jakov sufinancirala projekt iznosom od 2.200 kn.

   Ostvareni su ciljevi projekta sukladno prijedlogu projekta za koji su odobrena bespovratna sredstva onosno osigurane su usluge dviju pomoćnica u nastavi dvojici učenika s teškoćama u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov kojima je prilikom svakodnevnih zadataka omogućena komunikacijska, senzorna i motorička aktivnost te osigurana pomoć u kretanju, uzimanju hrane i pića i obavljanju svakodnevnih aktivnosti u odgojno-obrazovnom procesu. Trajanje pojedinih aktivnosti je svakodnevno iznosilo 6 školskih sati u radnom tjednu od ponedjeljka do petka.

     Konkretne promjene u zajednici te kvaliteti života korisnika su:

  • poboljšanje usvajanja gradiva i praćenja redovitog osnovnoškolskog obrazovanja za dvoje djece s teškoćama u razdoblju,
  • poboljšane motoričke vještine učenika u kretanju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti,
  • razvijenije komunikacijske vještine dva dječaka s teškoćama u razvoju s okolinom koja ih okružuje te
  • uključena zajednica u kojoj žive te razumijevanje potreba dvoje učenika s teškoćama u razvoju.

Radni sastanak

Održali smo radni sastanak 20.11. na temu nadolezećeg Dana osoba s invaliditetom 03. prosinca, kraja kalendarske godine te aktivnosti vezanih uz to doba. Izradili smo i podijelili članske iskaznice prisutnim članovima te se radujemo budućim druženjima i događanjima..

RADNI SASTANAKČLANSKA ISKAZNICA - OSMIJEH

Tribina “Volonterstvo među mladima”

Udruga “Osmijeh” sudjelovala je 06.06.2013. na tribini “VOLONTERSTVO MEĐU MLADIMA” u organizaciji Kluba mladih KLOOZ u Zadru.

U nastavku prenosimo zanimljiv članak o tribini objavljen od strane portala E-ZADAR koji možete pronaći ovdje.

 Zašto provesti dva sata volontirajući, a ne na kavi?

Razloga je bezbroj, uvjerili su nas sudionici tribine o volontiranju među mladima održanoj u četvrtak navečer u klubu za mlade Klooz u Zadru.

389270_319923988138458_1431156739_nGosti tribine bili su Nina Kurta, mlada profesorica pedagogije i sociologije koja je volontirala u nekoliko projekata preko EVS-a u Španjolskoj, Ivo Štrkljević, student ruskog i antroplogije i trenutni volonter u klubu mladih KLOOZ, volontirao je u Lizi za prevenciju ovisnosti u Splitu i u splitskom izviđačkom klubu i bio proglašen najboljim volonterom Hrvatske 2009., Josip Vidov, voditelj novootvorenog zadarskog Volonterskog centra, te Žozefina Žentil Barić, knjižničarka i koordinatorica za volonterski rad u Gradskoj knjižnici Zadar.

Volonterski centar u Zadru otvorio je vrata u travnju prošle godine. Zasada se bavi kreiranjem baze podataka potrebnih za volonterske aktivnosti, koordinacijom volontera u ustanovama i udrugama. Josip kaže da je nešto više mladih volontera, ali ima i starijih generacija. Prostorije Volonterskog centra nalaze se u ulici Jurja Bianchinija 7. Želite volontirati? Javite im se već danas!

Nina je volontirala u Španjolskoj čak šest mjeseci. Kaže da je to bilo nezaboravno iskustvo i da o volntiranju postaneš ovisan – pruža upoznavanje drugih zemalja, ljudi, jezika, razvija komunikacijske vještine.

Klooz tribina o volontiranju

Ivo je proglašen Najboljim volonterom u Hrvatskoj 2009. godine. U Splitu je volontirao još od 15.-te godine i za njega je posebno iskustvo bio rad u izviđačima koje planira pokrenuti i u Zadru.

Žozefina je govorila o brojnosti volontera u Gradskoj knjižnici Zadar. Riječ je o profesorima koji su nezaposleni ili u mirovini i pružaju repeticije djeci slabijeg imovinskog stanja. Tu su i tečajevi rada na računalu za umirovljenike i klubovi čitatelja. Od 2006. godine do danas volontera je sve više – čak 55, od čega 27 mladih. I studenti su aktivni.

Na tribini se još raspravljalo o zakonu o volonterima, predrasudama s kojima se susreću, edukaciji volontera i informiranju o mogućnostima volontiranja u Zadarskoj županiji.

Autor: Iva Pejković