Tribina “Volonterstvo među mladima”

Udruga “Osmijeh” sudjelovala je 06.06.2013. na tribini “VOLONTERSTVO MEĐU MLADIMA” u organizaciji Kluba mladih KLOOZ u Zadru.

U nastavku prenosimo zanimljiv članak o tribini objavljen od strane portala E-ZADAR koji možete pronaći ovdje.

 Zašto provesti dva sata volontirajući, a ne na kavi?

Razloga je bezbroj, uvjerili su nas sudionici tribine o volontiranju među mladima održanoj u četvrtak navečer u klubu za mlade Klooz u Zadru.

389270_319923988138458_1431156739_nGosti tribine bili su Nina Kurta, mlada profesorica pedagogije i sociologije koja je volontirala u nekoliko projekata preko EVS-a u Španjolskoj, Ivo Štrkljević, student ruskog i antroplogije i trenutni volonter u klubu mladih KLOOZ, volontirao je u Lizi za prevenciju ovisnosti u Splitu i u splitskom izviđačkom klubu i bio proglašen najboljim volonterom Hrvatske 2009., Josip Vidov, voditelj novootvorenog zadarskog Volonterskog centra, te Žozefina Žentil Barić, knjižničarka i koordinatorica za volonterski rad u Gradskoj knjižnici Zadar.

Volonterski centar u Zadru otvorio je vrata u travnju prošle godine. Zasada se bavi kreiranjem baze podataka potrebnih za volonterske aktivnosti, koordinacijom volontera u ustanovama i udrugama. Josip kaže da je nešto više mladih volontera, ali ima i starijih generacija. Prostorije Volonterskog centra nalaze se u ulici Jurja Bianchinija 7. Želite volontirati? Javite im se već danas!

Nina je volontirala u Španjolskoj čak šest mjeseci. Kaže da je to bilo nezaboravno iskustvo i da o volntiranju postaneš ovisan – pruža upoznavanje drugih zemalja, ljudi, jezika, razvija komunikacijske vještine.

Klooz tribina o volontiranju

Ivo je proglašen Najboljim volonterom u Hrvatskoj 2009. godine. U Splitu je volontirao još od 15.-te godine i za njega je posebno iskustvo bio rad u izviđačima koje planira pokrenuti i u Zadru.

Žozefina je govorila o brojnosti volontera u Gradskoj knjižnici Zadar. Riječ je o profesorima koji su nezaposleni ili u mirovini i pružaju repeticije djeci slabijeg imovinskog stanja. Tu su i tečajevi rada na računalu za umirovljenike i klubovi čitatelja. Od 2006. godine do danas volontera je sve više – čak 55, od čega 27 mladih. I studenti su aktivni.

Na tribini se još raspravljalo o zakonu o volonterima, predrasudama s kojima se susreću, edukaciji volontera i informiranju o mogućnostima volontiranja u Zadarskoj županiji.

Autor: Iva Pejković

Radionice udruge “MI”

Udruga “MI” iz Splita održala je u srijedu, 29. svibnja 2103., dvije tematske radionice „Odnosi s medijima za organizacije civilnog društva i „Uvod u društveno poduzetništvo“ u prostorijama Gradske vijećnice, Trg kralja Tomislava 5 u Biogradu na Moru.

Na radionici su sudjelovali LAG “Laura”, Udruga za razvoj zajednice “BNM”, Udruga “Nada”, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Osmjeh”, Udruga za zaštitu okoliša “Hippocampus”, Udruga “Volonter”, Udruga “Zadar snova” te Općina Polača.

Izvor: Grad Biograd na Moru

Dani otvorenih vrata udruga 2013.

Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “OSMIJEH” pridružuje se inicijativi Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge – “DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA 2013.” koji će se održati od 12. do 14. lipnja 2013. u vremenu od 08.00 do 12.00 sati u prostoru Udruge na prvom katu tržnice u Biogradu na Moru – preko puta odvjetničkog ureda Brčić. Inicijativi DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA 2013. pridružiti će se i biogradske mažoretkinje priredbom na rivi 15. lipnja, u 19.30, pod nazivom” Večer mažoret plesa”. Uz biogradske mažoretkinje nastupaju i gošće!

DOV

Dani otvorenih vrata udruga održavaju se od 12. do 15. lipnja 2013. godine širom Hrvatske. Cilj je događanja građanima i široj javnosti približiti programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj (posebice financirane iz javnih izvora) organiziranjem različitih aktivnosti u prostorima udruga ili izvan njih, te otvaranjem vrata građanima u određenom danu ili danima. Očekuje se i predstavljanje aktivnosti odnosno rezultata projekata udruga financiranih iz pretpristupnih fondova EU.

Ured za udruge poziva sve zainteresirane udruge iz svih područja djelovanja da se uključe u Dane otvorenih vrata i osmisle sadržaje kojima će se predstaviti građanima na odgovarajući način, sukladno resursima i sredstvima kojima raspolažu.

Dani otvorenih vrata udruga uklapaju se u niz aktivnosti koje se ove godine širom Europe organiziraju povodom obilježavanja Europske godine građana 2013. Cilj je Europske godine građana potaknuti građane na informiranje i ostvarivanje svojih prava te sudjelovanje u procesima odlučivanja o pitanjima od javnog interesa.

U organizaciji aktivnosti tijekom Dana otvorenih vrata udruga Ured za udruge surađuje s Hrvatskom mrežom volonterskih centara i Hrvatskom alijansom Europske godine građana te Uredom tehničke pomoći EU za organizacije civilnog društva-TACSO.