Dogradonačelnik primio djecu s posebnim potrebama

Kao i ranijih godina Grad Biograd upriličio je predblagdansko druženje djece i mladih s posebnim potrebama.

5Na području grada evidentirano je 19 takvih osoba, a koji su i ovom prilikom došli u pratnji roditelja ili drugih odraslih osoba. Na prigodnom domjenku koji je tim povodom upriličen u prostorijama Gradske vijećnice, sve nazočne pozdravio je dogradonačelnik  Grada Marijan Stopfer.

Kazao je kako se i unatoč krizi koja je zahvatila našu zemlju, pa tako i naš grad, ipak iznašlo nešto sredstava kako bi se pomoglo onima kojima je pomoć najpotrebnije, a djeca s posebnim potrebama bez sumnje to zaslužuju. Stoga je tom prigodom djeci i mladima uručen novčani iznos od 700 kuna po osobi, od kojih je Grad Biograd izdvojio 500, a Gradska tvrtka Bošana 200 kuna.

6

Našli su se tu i poklon paketi sponzora sa slatkišima, a uz prigodnu zakusku razgovaralo se o standardnim temama kao primjerice poboljšanja životnih uvjeta tih osoba. Bilo je i riječi o sudjelovanju na Božićnom sajmu u gradu, ali i mogućnosti organiziranom posjetu Božićnog koncerta, koji će s održati 18. prosinca u Jazinama u Zadru. J.F. 

Datum objave: 16. Prosinac 2012. godine

Izvor: Grad Biograd na Moru

U Biogradu obilježen Međunarodni dan invalida

Međunarodni dan invalida 3. prosinca, prigodno je obilježen i u našem gradu. Tim povodom udruga Osmjeh koja skrbi o djeci s posebnim potrebama u gradu Biogradu, organizirala je za svoje članove prigodno druženje.

Uz članove i njihovu pratnju ovom susretu nazočio je i dogradonačelnik grada Biograda Marijan Stopfer, voditelj LAG Laura Ivan Čupić, te Draženko Samardžić ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd na moru. Okupljene na ovom susretu pozdravila je predsjednica udruge Radmila Eškinja, te kazala kako udruga okuplja 17 djece i mladih, kao i roditelja koji su u njihovoj pratnji.

Osnovali smo ju 2009. godine, a sve s ciljem udruživanja roditelja djece s posebnim potrebama, kako bismo jednostavnije i brže ostvarivali svoja prava regulirana zakonskim propisima. Jednako tako zajedništvom se lakše rješava i niz drugih problema i poteškoća, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života naših članova i njihovih obitelji.

7

“Iskoristila bih ovu prigodu da zahvalim Gradskoj upravi i gradonačelniku Ivanu Knezu na razumijevanju za našu udrugu, a jednako tako i svim ovdje nazočnima koji su već i ovim sudjelovanjem iskazali senzibilitet za naš rad i naše članove.”  – rekla je predsjednica Radmila Eškinja.

Nakon toga uz prigodnu zakusku raspravljalo se o planovima, ali i poteškoćama na koje udruga i pojedinci nailaze u svom radu. Iz niza izlaganja dalo se zaključiti da su invalidne osobe još uvijek stigmatizirani članovi društva te je naglašena nužnost boljeg razumijevanja okoline za osobe sa posebnim potrebama,na čemu se valja i nadalje maksimalno angažirati. J.F.

Datum objave: Utorak, 04. Prosinac 2012. godine

Izvor: Grad Biograd na Moru

Mladi fotografi iz Zadra za djecu udruge Osmijeh

U ponedjeljak, 12. ožujka s početkom u 18 sati, u organizaciji Zavičajnog muzeja u Biogradu na Moru i u suradnji sa udrugom za kulturu „MareArtis” ZADAR, upriličit će se otvorenje izložbe fotografija učenika srednje škole za Primjenjenu umjetnost i dizajn iz Zadra.

4

Izložba će biti prodajna uz simbolične cijene radova, a sav prihod od prodanih fotografija namijenj

en je Udruzi roditelja djece sa poteškoćama u razvoju „Osmijeh” iz Biograda na Moru.

Uz ravnatelja Muzeja gosp. Draženka Samardžića, svoj dolazak su najavili i mladi autori fotografija te njihovi nastavnici kao i članovi udruge „Osmijeh”.

Također se očekuje i velik odaziv posjetitelja koji će zasigurno prepoznati kulturno-humanu notu cijelog programa.

Ovom će prigodom sudjelovati i zadarska pjesnikinja i recitatorica Nikolina Mojić.

Postav izložbe se može pogledati do 25. ožujka 2012.

 

Datum objave: 11. Ožujak 2012. godine

Izvor: www.ezadar.hr

Domjenak za djecu s posebnim potrebama

3Dogradonačelnik grada Biograda Marijan Stopfer i voditeljica Odjela za društvenu djelatnost pri JUO biogradske Gradske uprave Nevenka Lukin primili su jučer djecu s posebnim potrebama.

“Posebno mi je drago što smo i unatoč teškoj situaciji u kojoj se svi nalazimo uspjeli upriličiti ovo druženje i darivati vas kako bi vam predstojeći blagdani bili što ljepši.” – istaknuo je Stopfer.

Grad Biograd osigurao je za ovu prigodu 500 kuna po osobi, vrećice sa slatkišima te prigodno druženje uz grickalice i sokove. Uime roditelja zahvalila je Radmila Eškinja, predsjednica udruge Osmijeh, koja u gradu Biogradu okuplja djecu s posebnim potrebama.

Na primanju u Gradskoj upravi bili su Filip Mrđen, Pavao Miočević, Mateo Mrkić, Luka Tokić, Luka Bobanović, Nevio Šestan, Josip Gačić, Kastriot i Luka Kajtazi, Nenad Barić, Josio Eškinja, Ana Božin, Lucija Duratović, Jerolim Šaja, Danijela Gačić i Karlo Repinc.

 

Datum objave: 14. Prosinac 2011. godine

Izvor: Zadarski list

Uskrsni sajam za Osmijeh

Kao i svake godine uoči blagdana Uskrsa održava se u Biogradu na Moru već tradicionalni Dječji uskrsni sajam.

Pokretač i organizator ovog malog, velikog sajma je Društvo “Naša djeca”, a njemu se iz godine u godinu priključuje sve veći broj sudionika. Tako su ove godine uz Društvo “Naša djeca” na sajmu sudjelovali i učenici kreativne radionice Osnovne škole Biograd, Savjet mladih Grada Biograda i Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Osmijeh. U bojenju pisanica i izradi uskrsnih ukrasa uključila se mladež HDZ-a, a svi zajedno prodavali su svoje uratke na ovom sajmu.

2Dok su školarci prodajom prikupljali novac za neki od školskih izleta, ostali su mladi sav prihod namijenili za potrebe Udruge Osmjeh.

Što se sve moglo vidjeti i kupiti na sajmu najbolje govore fotografije. Bilo je tu, u prvom redu, pisanica obojenih različitim tehnikama, a potom, dakako, i zečića, pilića, svega onoga što je obilježje Uskrsa. I rukom izrađeni proljetni cvjetići te oslikane vaze, kamenčići i figurice od kamena, samo su dio ponude ovog malog sajma s velikim srcem, koji kao takav iz godine u godinu postaje sve prepoznatljivije gradsko događanje.

Šarenilo ponude i mladih simpatičnih prodavača, bilo je svakako dodatna motivacija posjetiteljima i slučajnim prolaznicima da nešto i kupe. Svakako valja naglasiti, kazala nam je to Slađana Morožin, predsjednica Društva “Naša djeca”, da je jedna skupina njihovih članova posjetila Dugo Selo koje je biogradski grad prijatelj te sudjelovala u njihovu projektu “Ususret Uskrsu”, a kojom prigodom su prezentirali ukrašavanje uskrsnih jaja pod nazivom “Biogradska pisanica mira” te osvojili treće mjesto na spomenutoj manifestaciji.

 

Datum objave: 22. Travanj 2011. godine

Izvor: Zadarski list